TBM ELEKTRO AS

Bygg nytt med fremtidens varmestyring 

Ved totalrehabilitering eller nybygg bør du tenke helhetlig på oppvarming av boligen. God varmestyring er viktig i boliger som bygges for fremtiden. Men hvor skal du begynne?

Dame som styrer varmen via et smart panel

Smarthus med alt integrert

Teknisk sjef i Micro Matic, Petter Johansen, anbefaler alle å tenke smarthus når man bygger nytt og kan planlegge alt fra begynnelsen for en god driftsøkonomi.

– En smarthus-strategi er å tenke lys og varme i ett. Når man skal bygge nytt er det ikke noe særlig dyrere å tenke integrerte løsninger. Da kan man integrere for eksempel varmeovner, gulvvarme, varmepumpe, lys og elbillader i samme system, forteller Johansen.

Gulvvarme gir god komfort

I Norge brukes det i dag mye gulvvarme. Det gir god komfort og med riktig varmestyring, er det også god økonomi i denne formen for oppvarming.

– Er man varm på bena, tåler man en lavere temperatur ellers i rommet da rommet oppleves godt og varmt.

Ved å senke innetemperaturen med én grad, reduseres varmeutgiftene med 5 %. Så med en litt lavere innetemperatur, er det mye å spare. En annen fordel med gulvvarme er at varmen ikke så raskt forsvinner opp under taket som fra panelovner. Dermed blir temperaturen i rommet, der du befinner deg, mer jevnt og behagelig. Du slipper også brent støv som kan være ubehagelig med panelovner.

Gulvvarme må ha en god termostat

For å få de økonomiske fordelene av å ha gulvvarme forutsettes det at man har en god termostat og såkalt dobbeltføler.

– En dobbelt føler betyr at termostaten har en føler i gulvet og én i selve rommet. Da regulerer varmen seg etter riktig romtemperatur. Og gulvet blir aldri kaldt selv på varme dager eller når du fyrer i peisen. Samtidig vil gulvføleren passe på at temperaturen ikke blir så høy i gulvet at det er fare for at gulvet sprekker.

Man kan bruke både varmefolie og varmekabler i gulvet. Fordelen med varmefolie er at den legges rett under parketten eller teppet. Da responderer varmen raskere når du vil justere varmen opp eller ned. Varmefolie passer dermed godt i de fleste rom, også soverom. Det er bare viktig at man har et godt styringssystem slik at man kan styre hvert rom riktig.

Varmepumpe fortsatt mest økonomisk

Luft-til-luft-varmepumpe gir god driftsøkonomi som varmekilde. Men varmepumpe har en høy investeringskostnad, og den trenger også service fra tid til annen

– En kombinasjon av varmepumpe og gulvvarme er veldig bra. Gulvvarme gir fortsatt den beste komforten. Hvis man benytter seg av styringssystemer for smarthus, kan man styre varmepumpa sammen med gulvvarmen, sier Johansen.

Styringssystemene har du både i en app og som brytere på veggen hjemme. Her finner du automatiske programmer for dag og natt, når alle er borte på jobb eller skole eller bortreist på ferie.

Bygg nytt med moderne løsninger

Ta kontakt med en av våre dyktige elektrikere, så hjelper vi deg å finne riktige løsninger for varmestyringen i din bolig!